4 redenen waarom je eigen bed zo lekker slaapt

4 redenen waarom je eigen bed zo lekker slaapt

Kun jij na een volmaakte vakantie ook zo verlangen naar je eigen bed? Hoe heerlijk je het op vakantie hebt gehad en hoe comfortabel je daar hebt geslapen maakt niet uit. Niks is lekkerder dan na een reis moe maar voldaan in je vertrouwde bedje te ploffen. Maar waarom slaapt dat eigen bed nu zoveel fijner dan je vakantiebed?

1. Vertrouwdheid

Twee oud-Hollandse spreekwoorden geven de eerste antwoorden al. ‘Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens’ en ‘Eigen haard is goud waard’. We hechten veel waarde aan de vertrouwdheid van ons eigen huis en omgeving en daar hoort natuurlijk zeker jouw slaapdomein bij, waar je helemaal tot rust komt.

Vanaf 1.779,00

2. Spanning voor de vakantie

De dagen voordat je op vakantie gaat, zijn vaak hectisch. Je paspoort blijkt verlopen, die laatste hotelovernachting moet toch anders en welke kleren neem je mee? Oh ja, en wie zorgt voor de vis en de plantjes? Veel mensen gaan gestrest op vakantie en dat heeft een negatieve invloed op je nachtrust de eerste vakantiedagen. Als je thuiskomt van je geslaagde vakantie ben je blij, alles is goed gegaan en je kunt weer zonder spanning slapen.

3. First-night-syndroom en slapen als een dolfijn

Uit onderzoek blijkt dat je ergens anders vooral de eerste nacht minder fijn slaapt dan thuis. Je omgeving is niet vertrouwd, je bed is niet eigen en daarom zet je een natuurlijk overlevingsmechanisme aan. Je moet alert blijven. Onbewust geef ook jij jouw hersenhelften de eerste nacht op vakantie één voor één rust. Als de ene hersenhelft slaapt, is de andere hersenhelft wakker en kan indien nodig inspelen op onverwachte situaties. Dit wordt elke nacht beter, want je went natuurlijk snel in je ideale vakantieomgeving. Daar komt de naam ‘First-night-syndroom’ vandaan.

Wist je dat dolfijnen dit ook hebben, maar dan iets extremer? Dolfijnen slapen nooit met twee hersenhelften tegelijk. Ze dobberen in het water met altijd één oog open en na een uur wisselen ze om. Flipper is continu alert, omdat zijn natuurlijke vijanden altijd dichtbij zijn en hij boven water adem moet halen om niet te verdrinken.

4. Je eigen boxspring is perfect

Als jij thuis een boxspring hebt die helemaal past bij jouw slaaphouding en lichaamseigenschappen, dan is dat de belangrijkste reden waarom je eigen bed zo lekker ligt.

Heb jij die ideale boxspring nog niet in jouw slaapkamer staan of ben je toe aan een nieuw bed? Slapen Online adviseert je graag bij jouw zoektocht naar de ideale boxspring.