Alles over gapen en lekker slapen

Alles over gapen en lekker slapen

Vind jij het ook zo heerlijk om even ongegeneerd te gapen? Een gaap komt spontaan op en kun je niet tegenhouden. Gapen is universeel, iedereen gaapt. We beginnen er mee als we nog in de vertrouwde buik van onze moeder zitten en houden het vol tot het bittere einde. Maar waarom gaap je nu eigenlijk en wat heeft gapen te maken met lekker slapen?

Gapen uit vermoeidheid

Als je na een drukke werkdag moe maar voldaan op de bank zit met een bakkie koffie en een welverdiend koekje, voel je je gaap vanzelf opkomen. Iedereen herkent dit wel. Of je nu vermoeid bent door te weinig slaap na een gezellig avondje met vrienden, een lange autorit of een kind dat niet helemaal meewerkt. Het maakt niet uit. Als je moe bent, moet je gewoon gapen.

Vanaf 1.779,00

Gapen om je hersenen te koelen

Je hersenen functioneren het beste bij een temperatuur van zo’n 37 graden. Als het te warm wordt in je hoofd ga je automatisch gapen. Je gaap werkt dan als een airco voor je bovenkamer en zorgt voor koele lucht bij je hersenen. Dit werkt natuurlijk niet als je midden in een hittegolf zit en de buitentemperatuur nog hoger is dan die in jouw hoofd.

Gapen als voorbereiding op inspanning

Als je gaapt kan je hartslag wel 30 procent toenemen. Van gapen stijgt je bloeddruk en spannen je spieren aan. Veel mensen gapen voor of tijdens het sporten. Dit komt niet omdat ze moe zijn, maar omdat ze hun lichaam voorbereiden op een inspanning. Schaatster Ireen Wüst gaapt ook vaak voor een wedstrijd om daarna op en top aan de start te verschijnen.

Gapen omdat je honger hebt

Als je honger hebt, gaat je maag knorren en kun je die gaap vaak niet onderdrukken. In de tijd van de Flintstones gingen mannen heel traditioneel samen op jacht. Als Fred gaapte omdat hij honger had, gaapte Barney terug en was dat het teken om voedsel te gaan verzamelen.

Gapen uit empathie

“Zien gapen, doet gapen”. Als je iemand ziet die gaapt, is de kans groot dat je zelf ook spontaan moet gapen. Je leeft je in in het gevoel van die ander en kopieert zijn of haar gedrag. En wist jij dat dit vooral geldt wanneer dit iemand is die dichtbij je staat, zoals een familielid of een dierbare vriend? En bij dieren werkt het ook zo. Uit een onderzoek aan de Universiteit van Tokio is gebleken dat honden vooral gapen als ze hun eigen baasje zien gapen. Geweldig toch!

Gapen uit verveling

Moet je tijdens het lezen van deze blog ook gapen?

Gapen voordat je gaat slapen

We gapen vooral vlak voor het slapen gaan en bij het ontwaken, dat betekent in de slaapkamer. Gapen en lekker slapen is het heerlijkste in jouw ideale bed.

Ben jij op zoek naar dat ideale bed? Slapen Online adviseert je graag bij jouw zoektocht, zodat jij ook ongegeneerd kunt gapen en lekker slapen.