Lekker slapen met het juiste beddengoed

Lekker slapen met het juiste beddengoed

Het is heerlijk om in een fris opgemaakt bedje te stappen. Naast een goed bed en een geschikte matras draagt ook het juiste beddengoed bij aan jouw welverdiende nachtrust. Welke soorten beddengoed zijn er eigenlijk en hoe kunnen ze jou nog lekkerder laten slapen?

Soorten beddengoed

Er zijn drie soorten beddengoed: de molton, het hoeslaken en het dekbedovertrek inclusief kussensloop. De molton is het dikkere witte hoeslaken dat je onder je gewone dunne hoeslaken hebt. Een molton gebruik je puur voor de bescherming van je matras. Weet je dat je s’nachts wel een halve liter vocht verliest door transpiratie? Als je geen molton zou gebruiken zou dit vocht rechtstreeks in je matras trekken. Je kunt je voorstellen dat dat de levensduur van je matras niet gaat verlengen.

Het hoeslaken gaat over je molton heen. En het dekbedovertrek en kussensloop gaan weer over je dekbed en kussen heen. Hoeslakens, dekbedovertrekken en kussenslopen heb je in allerlei verschillende kleuren, verschillende materialen en met verschillende afmetingen.

Verschillende afmetingen

Als je beddengoed gaat kopen moet je eerst je matras en je dekbed opmeten. Je hebt moltons en hoeslakens voor een dik matras, maar ook voor een topmatras als je een boxspring hebt en in een splituitvoering als je een elektrisch verstelbaar bed hebt.  Beddengoed is vaak geschikt voor verschillende afmetingen. Een dekbedhoes 200/220 is bijvoorbeeld geschikt voor dekbedden van 2 meter tot 2 meter 20 lang.

Verschillende materialen

Beddengoed is gemaakt van verschillende materialen die allemaal hun eigen eigenschappen hebben en daardoor meer of minder goed bij jou passen. Je kunt een keuze maken uit katoen, microvezel, flanel, perkal of satijn.

Beddengoed van katoen

Het meeste beddengoed is gemaakt van katoen. Katoen is een natuurproduct dat komt van de katoenplant. Katoenen beddengoed vind je in allerlei verschillende prijsklassen. De prijs hangt af van de kwaliteit en de kwaliteit hangt af van het aantal garen dat geweven wordt. Hoe meer garen, hoe fijner het katoen aanvoelt en hoe hoger de prijs. Katoen ventileert goed, neemt vocht op en voelt luchtig. Het enige nadeel is dat katoen snel kreukt. Dus als jij houdt van een glad opgemaakt bed zul je toch je strijkbout uit de kast moeten halen.

Beddengoed van microvezel

Microvezel is een synthetische stof die je kunt vergelijken met katoen. Het is luchtig, voelt zacht aan en kreukelt niet. Het verschil met katoen is dat het minder ventileert doordat het een synthetische stof is en daardoor warmer aan kan voelen.Een belangrijk voordeel is dat beddengoed van microvezel vrij voordelig is.

Beddengoed van flanel

Flanellen beddengoed is warm. Flanel past zich snel aan aan je lichaamstemperaturen houdt deze vast. Vooral voor oudere mensen of mensen die het snel koud hebben is flanel daarom ideaal. Flanel voelt lekker zacht aan en is geschikt voor de koude wintermaanden. Vooral als het buiten guur is en er niks lekkerder is dan in een warm bedje te liggen.

Beddengoed van perkal

Perkal is een hele fijn geweven stof van 100% katoen en heeft een topkwaliteit. Katoen wordt perkal genoemd als er minstens 200 draden per inch stof zijn gebruikt. Het voelt zacht en soepel aan en absorbeert vocht. Door de hoge kwaliteit is het beddengoed wat duurder dan gemiddeld.

Beddengoed van satijn

Satijn is glanzend en zacht, heeft een luxe uitstraling en zeg nou zelf: ‘ het oog wil ook wat’. Satijn neemt vocht goed op en voelt koel aan. Een leuke bijkomstigheid is dat satijn zorgt voor een zachte huid en goed is voor je haar. Dus je hoeft alleen maar een kussensloop van satijn te kopen om wakker te worden met een glad gezicht en een stralende bos haar.

Hoe houd je je beddengoed fris en glad?

Stel je voor dat je elke avond op en onder fris gewassen beddengoed ligt, heerlijk toch? Maar zo vaak wassen is weer niet goed voor het milieu. Als je je beddengoed één keer in de week wast op minimaal 60 graden, houd je het schoon en fris en dood je ook meteen de huisstofmijt. Na het wassen moet je je beddengoed meteen uit de wasmachine halen en ophangen, zodat het mooi glad opdroogt.

Een andere tip is om ‘s morgens wanneer je wakker wordt, je dekbed open te slaan en op het voeteneind te leggen. Zo kan niet alleen je beddengoed, maar ook je matras lekker luchten. En even het raam openzetten, zodat ook je slaapkamer weer fris voelt en ruikt, is altijd een aanrader.

Ben jij ook op zoek naar het juiste beddengoed? Bij Slapen Online kun je terecht voor alle soorten en maten beddengoed. Kijk rustig rond op de website www.slapenonline.nl of neem contact op via info@slapenonline.nl of 088-0038680 om je te laten adviseren.