Op zoek naar het juiste kussen

Op zoek naar het juiste kussen

Fris en fruitig wakker worden is het beste begin van een nieuwe dag. Slapen op het juiste kussen speelt daarbij een belangrijke rol. Een passend kussen zorgt ervoor dat je rug, hoofd en nek ontspannen zijn en je lichaam alle tijd heeft om uit te rusten, terwijl jij slaapt. Dat klinkt heel logisch, maar welk kussen zorgt daarvoor bij jou?

Jouw favoriete slaaphouding

Hoe lig jij het prettigste in je bed? Lig jij op je buik, je rug of juist op je zij? Al deze slaaphoudingen hebben hun voor- en nadelen en bepalen mede welk kussen bij jou past. Slaap je op je buik, dan voelt een dun, zacht kussen het lekkerst. Zo wordt je nek, die toch al in een onnatuurlijke houding ligt als je op je buik slaapt, het minste belast. Als buikslaper kun je ook zonder kussen prima slapen. Slaap je op je rug dan is juist een dikker kussen beter. Je rug is hol en met een dikker kussen wordt je nek in deze houding beter ondersteund. Slaap je op je zij, dan geeft dat veel druk op je schouders. Ook hier is een wat dikker kussen dat je nek en hoofd goed ondersteunt een goede keuze.

Jouw matras

De matras waarop je zo lekker slaapt heeft ook grote invloed op het juiste kussen. De algemene regel is: hoe zachter de matras, hoe dunner het kussen. Als je matras zacht is, zak je weg in je matras en als je dan ook nog op een dik zwaar kussen gaat liggen, zak je nog dieper weg. Diep in slaap vallen is heerlijk, maar als je hoofd met kussen wegzakt in je matras word je ’s morgens niet lekker wakker. Een harde dikke matras vraagt juist om een stevig dikker kussen, omdat je anders geen ondersteuning hebt van je kussen.

Jouw lichamelijke eigenschappen

Een kussen moet niet alleen bij jouw slaaphouding en matras passen, maar ook bij jouw lichaam. Heb je last van allergieën, dan is het belangrijk dat je een kussen kiest dat op 60 graden gewassen kan worden, zodat het huisstofmijt gedood wordt. Een kussen met donzenvulling is ook niet geschikt voor jou, want huisstofmijt vindt het heerlijk in een donzen kussen. Iedereen zweet ’s nachts, maar als je veel transpireert, is het slim om een kussen van natuurlijk materiaal zoals katoen te nemen. Katoen neemt je vocht namelijk goed op. Ook hier geldt weer dat je kussen makkelijk te wassen moet zijn, want al dat zweet moet er wel uitgewassen worden.

Vulling van je kussen

Voor je kussen kun je kiezen uit verschillende vullingen met hun eigen kenmerken. Dons en veren, synthetisch, latex, traagschuim, kapok of wol. Een vulling van dons en veren zorgt voor een zacht kussen. Synthetische vulling bestaat uit bolletjes polyester en de hoeveelheid bolletjes bepaalt de stevigheid van je kussen. Latex houdt zijn vorm als je erop gaat liggen. Traagschuim vormt zich naar je lichaam en deze vulling is goed voor je nek, rug en wervelkolom. Kapok is stevig, maar niet te reinigen. Een kussen met wol is ideaal als je veel transpireert, omdat het heel goed vocht opneemt.

Onderhoud van je kussen

Als je je droomkussen gevonden hebt is het tijd om lekker te gaan genieten van je welverdiende nachtrust. Om je kussen fris te houden gebruik je een kussensloop en was je je kussen bij voorkeur één keer in de drie maanden. Kussens zijn een broedplaats voor bacteriën. Een derde van je kussen bestaat uit dode huidcellen, insecten, huisstofmijten en hun uitwerpselen. Jij gooit je kussen morgen ook meteen in de was toch?

Even uitproberen

Het belangrijkste van een kussen is natuurlijk dat je er lekker op ligt. Probeer dus altijd in de winkel je kussen even uit op in jouw favoriete slaaphouding.

Voor meer informatie en deskundig advies over het juiste kussen kun je contact opnemen met Slapen Online via info@slapenonline.nl of 088-0038680.