Wat is de juiste slaaphouding

Wat is de juiste slaaphouding?

Vind jij het ook zo lekker om uitgerust wakker te worden? Een goede nachtrust zorgt voor herstel van je lichaam, zodat je weer fris en opgewekt aan een nieuwe dag kunt beginnen. De juiste slaaphouding is daarbij van groot belang. Hoe lig jij eigenlijk in je bed?

Je ligt op je rug

Slapen op je rug is voor je lichaam de beste houding. Als je op je rug ligt, bevindt je lichaam zich in de meest neutrale stand en worden je hoofd, nek en ruggenwervels het minst belast. Een leuke bijkomstigheid is dat het ook de meest gunstige houding is voor je gezicht. Rimpels krijgen in deze positie de minste kans. Een nadeel van slapen op je rug is dat het snurken bevordert. Niet iedereen heeft hier last van, maar als je partner op zijn rug ligt en snurkt is de oplossing simpel: geef je partner een duwtje, zodat hij op zijn zij gaat liggen en weg is het irritante gebrom.

Vanaf 1.149,00

Je ligt op je zij

Slapen op je zij is, na slapen op je rug, de beste houding voor je lichaam. Als je op je zij ligt, probeer dan je rug en nek zo recht mogelijk te houden om zo min mogelijk druk uit te oefenen op je lijf. Slapen op je zij is heerlijk, maar je hebt meer kans op rimpels en vouwen in je gezicht door de zwaartekracht en doordat je met je gezicht half op je kussen ligt.
Je kunt op je zij liggen met gestrekte benen of met één of twee benen gebogen. Heb je last van je spijsvertering? Probeer dan met je benen gebogen te liggen. Het zorgt voor minder oprispingen en voorkomt brandend maagzuur.

Je ligt op je buik

Op je buik slapen is niet de meest comfortabele houding voor je lichaam. Je nek en je rug bevinden zich in een niet-natuurlijke stand. Een risico van slapen op je buik is dat je wakker wordt met pijn in je nek en op langere termijn kan het leiden tot serieuze rugklachten. Als je op je buik ligt met je gezicht in het kussen voorkomt dit wel dat je snurkt, maar voor de rimpels is dit juist weer een drama. Slapen op je buik kan overigens wel lekker zijn als je last hebt van je darmen, want het stimuleert je spijsvertering.

Je ligt in een foetushouding

Bij je moeder in de buik lag je al in een foetushouding, dus het is heel normaal dat je dit na al die jaren nog steeds een veilige en vertrouwde houding vindt. Als je in de foetushouding ligt, lig je op je zij met je benen helemaal opgetrokken. Deze houding geeft veel druk op je lichaam en is daardoor niet een heel goede houding voor je lichaam.

Kies de houding die bij jou past

Naast je slaaphouding zijn natuurlijk ook veel andere factoren van invloed op een goede nachtrust. Denk aan het aantal uren dat je slaapt, slapen op een geschikt matras, je slaapomgeving en het juiste kussen. Tevens blijf je meestal niet de hele nacht in dezelfde houding liggen. Kies de houding die jij het lekkerst vindt liggen en waarbij jij uitgerust wakker wordt. Als je klachten hebt van je nek of rug, probeer dan je slaaphouding aan te passen naar de rugligging, omdat dit de beste houding is voor je lijf.

Slapen Online adviseert je graag over de juiste matras en kussen die passen bij jouw favoriete slaaphouding.