Welk matras past bij jou

Welk matras past bij jou?

Ze zien er voor mij allemaal gelijk uit, maar toch is geen enkel matras hetzelfde. In dit artikel geef ik je een kijkje in de wondere wereld van matrassen. Want welke soorten matrassen zijn er, welke eigenschappen heeft een matras, hoe lang gaat een matras mee en nog wel het belangrijkst: op welk matras slaap jij het best?

ACTIE!
Vanaf 299,00229,00

Polyether-matras

Een polyether-matras is een ouderwetse matras van schuimrubber. Deze matras zie je vaak in een kinderbed. De matras is eenvoudig, ventileert niet en neemt geen vocht op. Voor kinderen is de matras prima omdat zij nog weinig lichaamsgewicht hebben, maar voor volwassenen is deze matras minder geschikt. Het grote voordeel van de matras is de lage prijs.

Binnenvering-matras

De binnenvering-matras ofwel bonellvering-matras is de meest gebruikte matras. In een binnenverings-matras zitten ijzeren of metalen veren die door middel van spiraalveren aan elkaar verbonden zijn. In een hotel of vakantiepark lig je vaak op een binnenvering-matras. De matras is zowel geschikt voor kinderen als volwassenen. Maar als je last hebt van rugklachten of slaapproblemen is dit niet de juiste matras voor jou.

Pocketvering-matras

De pocketvering-matras is net als de binnenvering-matras opgebouwd uit ijzeren of metalen veren. Het verschil is dat bij een pocketvering-matras de veren zijn verpakt in hoesjes (pockets). Deze pockets zijn over de matras verdeeld in vijf zones. Elke zone heeft verschillende staaldiktes waardoor je bij je heupen en je schouders wat dieper in de matras zakt. Hierdoor ligt je ruggengraat recht en is je doorbloeding optimaal. De matras is geschikt voor zowel lichte als zwaardere mensen en ventileert goed.

Volledig koudschuim-matras

De koudschuim-matras heeft een aantal belangrijke eigenschappen. De matras ventileert goed, is veerkrachtig, neemt goed vocht op en voelt niet warm aan. Je ligt zeer comfortabel op de koudschuim-matras en ook deze matras is geschikt voor zwaardere mensen. In ziekenhuizen wordt deze matras veel gebruikt door de lange levensduur en omdat er weinig kuilvorming is.

Traagschuim-matras

De traag-schuim matras is gemaakt van een onderlaag van koudschuim en daarbovenop traagschuim. Het kenmerk van een traagschuim-matras is dat deze reageert op je lichaamswarmte. Dus als je gaat liggen op de matras wordt deze zacht door je warmte en past zich aan aan je lichaamsvorm. Omdat je ook dieper in de matras ligt voelt de matras warmer en lig je zeer comfortabel.

Latex-matras

De latex-matras is gemaakt van latex, een natuurproduct. Latex komt van het sap van een rubberboom en wordt gemengd met een synthetische substantie. Van dit mengsel wordt de kern van je matras gemaakt. Rubber is van nature zeer veerkrachtig en de matras heeft daarom een hoge veerkracht. Het materiaal ventileert echter slecht waardoor de matras minder populair is.

De levensduur van een matras

De levensduur van je matras is afhankelijk van het soort matras, de bodem waarop de matras ligt en of je geschikt bent voor de matras. Ga je als volwassenen op een polyether-matras liggen dan is de matras na een paar jaar echt niet meer geschikt om op te slapen. De gemiddelde levensduur van een matras is acht tot tien jaar. Als je kijkt vanuit  hygiënisch oogpunt is een matras na acht jaar echt aan vervanging toe. Dit komt door de huismijt en je transpiratievocht die in je matras gaan zitten.

Onderhoudstips voor je matras

Om langer van je matras te genieten kun je je matrashoes laten reinigen bij de stomerij. Je kunt de matrashoes gewoon afritsen van je matras. Er zijn weinig mensen die dit doen, maar het is wel een handige tip als je langer op een schone matras wilt slapen. Als de trommel van je wasmachine groot genoeg is kun je de hoes ook zelf wassen. Denk er om dat je de temperatuur op zestig graden zet, want pas bij deze temperatuur wordt de huismijt gedood. Als je dit een keer per jaar doet heb je langer plezier van je matras.

Een andere tip is om regelmatig je matras en/of topmatras om te keren. Elke keer als je je beddengoed verschoont keer je ook meteen je topmatras om . Je gewone matras draai je dan een keer per half jaar om en als je alleen een matras hebt en geen topmatras draai je je matras een keer per kwartaal om.

De geschikte matras voor jou

Het belangrijkste van een matras is dat hij past bij jou en dat jij er comfortabel op slaapt en uitgerust op wakker wordt.

Slapen Online adviseert je graag bij het zoeken naar de juiste matras en laat je proef liggen op verschillende matrassen zodat je precies kunt voelen welke matras het lekkerste ligt voor jou.